Monday, September 27, 2010

> Kenapa saya diuji??Kenapa saya DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (-Surah Al-Ankabut ayat 2-3) ..


Kenapa saya TAK DAPAT APA yang saya IDAM- IDAMKAN?..

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (-Surah Al-Baqarah ayat 216)..


Kenapa UJIAN SEBERAT INI?..

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (-Surah Al-Baqarah ayat 286)


rasa FRUST sgt2!!..

"janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (- Surah Al-Imran ayat 139)..


.BAGAIMANA HARUS saya MENGHADAPINYA?.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." (-Surah Al-Imran ayat 200)..
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (-Surah Al-Baqarah ayat 45)


APA YANG saya DAPAT daripada SEMUA INI?..

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... .. (-Surah At-Taubah ayat 111)


KEPADA SIAPA saya BERHARAP?..

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya saya bertawakkal." (-Surah At-Taubah ayat 129)..


DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!..
"... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (-Surah Yusuf ayat 12 ) ..
“TIDAK ADA SESIAPA PUN YANG BOLEH MEMBERI SYAFAAT (PERTOLONGAN) MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH S.W.T”...

SESIAPA YANG BERPEGANG AL-QUR..AN DAN SUNNAH TIDAK AKAN SESAT SELAMA – LAMANYA...
“DARIPADA ALLAH KITA DATANG DAN KEPADA ALLAH KITA KEMBALI”...
BARAKALLAHUFIKUM..
credit to: iluvislam :))p/s: finishing my exam today^^ and have a reaaaally cool hari raye celebration with my course-mates..will b update about it later :))

No comments: